Konkurs “Moja łączność z naturą”
Cytat z admin data 13 listopada, 2024, 4:33 pmBogusław G. "Już nadchodził zmierzch... Dało się jednak jeszcze zauważyć płynącą kaczkę wśród refleksów światła i poruszonej fali na wodzie stawu.
Zdjęcie wykonane w Katowicach w dzielnicy Giszowiec staw Janina."
Bogusław G. "Już nadchodził zmierzch... Dało się jednak jeszcze zauważyć płynącą kaczkę wśród refleksów światła i poruszonej fali na wodzie stawu.
Zdjęcie wykonane w Katowicach w dzielnicy Giszowiec staw Janina."
Dodane pliki:Cytat z admin data 13 listopada, 2024, 4:36 pmAmelia S. "Kiedy człowiek czuje, że stoi na granicy swoich możliwości, najczęściej szuka ukojenia w naturze. Jeden będzie uprawiał ogródek, drugi lepił w glinie, trzeci pójdzie na górską wędrówkę... a Ja przytulam się do drzew...szczególnie do brzozy, z której czerpię energię. Taki relaks koi moje ciało, duszę i skutecznie odpręża. Pobudza też krążenie i łagodzi napięcia mięśniowe. Czuję się wtedy wyciszona, uspokojona
a zarazem pełna energii. Drzewa oczyszczają moje ciało z negatywnych emocji i pozytywnie nastrajają.
Kocham leśne spacery nie tylko latem, gdy drzewa są zielone i jest ciepło...
Dla mnie las ma swoje uroki o każdej porze roku. Tworzę z nim stabilny związek, dający oparcie na gorszy czas i stanowiącym źródło
zasilania w dobre emocje na co dzień."
Amelia S. "Kiedy człowiek czuje, że stoi na granicy swoich możliwości, najczęściej szuka ukojenia w naturze. Jeden będzie uprawiał ogródek, drugi lepił w glinie, trzeci pójdzie na górską wędrówkę... a Ja przytulam się do drzew...szczególnie do brzozy, z której czerpię energię. Taki relaks koi moje ciało, duszę i skutecznie odpręża. Pobudza też krążenie i łagodzi napięcia mięśniowe. Czuję się wtedy wyciszona, uspokojona
a zarazem pełna energii. Drzewa oczyszczają moje ciało z negatywnych emocji i pozytywnie nastrajają.
Kocham leśne spacery nie tylko latem, gdy drzewa są zielone i jest ciepło...
Dla mnie las ma swoje uroki o każdej porze roku. Tworzę z nim stabilny związek, dający oparcie na gorszy czas i stanowiącym źródło
zasilania w dobre emocje na co dzień."
Cytat z admin data 13 listopada, 2024, 4:37 pmMariola W. "To moje królestwo,mój azyl ,cisz,spokój,ziemia i rośliny nic nie mówią ale odwdzięczają się pięknem."
Mariola W. "To moje królestwo,mój azyl ,cisz,spokój,ziemia i rośliny nic nie mówią ale odwdzięczają się pięknem."
Dodane pliki:Cytat z admin data 13 listopada, 2024, 4:39 pmKornelia P. "Spacer po lesie to idealny sposób na odpoczynek. Otoczony szumem drzew, śpiewem ptaków i zapachem mchu, mogę oderwać się od codziennego zgiełku i na nowo połączyć się z naturą. Każdy krok po miękkiej ściółce przynosi ukojenie, a świeże powietrze wypełnia płuca spokojem. To chwila wytchnienia, która pozwala mi zresetować umysł, zregenerować siły i znaleźć wewnętrzną równowagę."
Kornelia P. "Spacer po lesie to idealny sposób na odpoczynek. Otoczony szumem drzew, śpiewem ptaków i zapachem mchu, mogę oderwać się od codziennego zgiełku i na nowo połączyć się z naturą. Każdy krok po miękkiej ściółce przynosi ukojenie, a świeże powietrze wypełnia płuca spokojem. To chwila wytchnienia, która pozwala mi zresetować umysł, zregenerować siły i znaleźć wewnętrzną równowagę."
Dodane pliki:Cytat z admin data 13 listopada, 2024, 4:41 pmMałgorzata B. "Zdjęcie przedstawia wschód słońca w Dolinie Cybiny. Ten cudowny początek dnia - wschód, brzask... który budzi wszelkie życie na łące to najpiękniejszy moment dnia., kiedy wschodzi słońce cała łąka się błyszczy. Każda trawka, źdźbło obwieszone jest kolczykami rosy które wyglądają jak diamenty. Uczestnicząc w tym przebudzeniu mamy wrażenie, że bierzemy udział w jakimś magicznym spektaklu. Łąka mieni się błyskami, gwiazdkami kolorami tęczy. Moja łączność z naturą jest wtedy ogromna ponieważ, taka zwykła Ja mogę być świadkiem cudu jaki dzieje się na moich oczach."
Małgorzata B. "Zdjęcie przedstawia wschód słońca w Dolinie Cybiny. Ten cudowny początek dnia - wschód, brzask... który budzi wszelkie życie na łące to najpiękniejszy moment dnia., kiedy wschodzi słońce cała łąka się błyszczy. Każda trawka, źdźbło obwieszone jest kolczykami rosy które wyglądają jak diamenty. Uczestnicząc w tym przebudzeniu mamy wrażenie, że bierzemy udział w jakimś magicznym spektaklu. Łąka mieni się błyskami, gwiazdkami kolorami tęczy. Moja łączność z naturą jest wtedy ogromna ponieważ, taka zwykła Ja mogę być świadkiem cudu jaki dzieje się na moich oczach."
Dodane pliki:Cytat z admin data 13 listopada, 2024, 4:42 pmWojciech Grzegorz D. "Kontakt Człowieka z Naturą - Wąż w Naturalnym Środowisku
Zdjęcie przedstawia węża leżącego na ziemi. Wąż ma ciemne, łuskowate ciało z brązowymi i szarymi plamami. Jego głowa jest uniesiona, a oczy są wyraźnie widoczne. Wąż jest zwinięty w spiralę, co może sugerować, że jest w stanie gotowości lub odpoczynku. Tło obrazu to ziemia i kamienie, co wskazuje na naturalne środowisko węża.Interpretacja w kontekście kontaktu człowieka z naturą
To zdjęcie pokazuje, jak blisko możemy być dzikiej przyrody, nawet jeśli czasami jest to nieoczekiwane lub budzi obawy. Obecność węża w jego naturalnym środowisku przypomina nam o złożoności i różnorodności ekosystemów, w których żyjemy. Węże, choć często budzą strach, są istotną częścią ekosystemu i pełnią ważne funkcje, takie jak kontrola populacji gryzoni.Refleksja i edukacja
Obraz ten może zachęcać do refleksji nad naszym miejscem w naturze i potrzebą ochrony różnorodności biologicznej. Pokazuje również, jak ważne jest zrozumienie i szacunek dla dzikiej przyrody. Uświadamia nam, że kontakt z naturą to nie tylko przyjemne spacery po lesie, ale także spotkania z jej mniej oczekiwanymi mieszkańcami, co może wzbogacić nasze doświadczenia i wiedzę o świecie.Symbolika i emocje
Wąż może być symbolem tajemnicy, przemiany i odrodzenia. Jego obecność na zdjęciu może budzić różne emocje - od strachu po fascynację. To, jak reagujemy na takie obrazy, mówi wiele o naszych własnych relacjach z naturą i naszej gotowości do zrozumienia jej złożoności."
Wojciech Grzegorz D. "Kontakt Człowieka z Naturą - Wąż w Naturalnym Środowisku
Zdjęcie przedstawia węża leżącego na ziemi. Wąż ma ciemne, łuskowate ciało z brązowymi i szarymi plamami. Jego głowa jest uniesiona, a oczy są wyraźnie widoczne. Wąż jest zwinięty w spiralę, co może sugerować, że jest w stanie gotowości lub odpoczynku. Tło obrazu to ziemia i kamienie, co wskazuje na naturalne środowisko węża.
Interpretacja w kontekście kontaktu człowieka z naturą
To zdjęcie pokazuje, jak blisko możemy być dzikiej przyrody, nawet jeśli czasami jest to nieoczekiwane lub budzi obawy. Obecność węża w jego naturalnym środowisku przypomina nam o złożoności i różnorodności ekosystemów, w których żyjemy. Węże, choć często budzą strach, są istotną częścią ekosystemu i pełnią ważne funkcje, takie jak kontrola populacji gryzoni.
Refleksja i edukacja
Obraz ten może zachęcać do refleksji nad naszym miejscem w naturze i potrzebą ochrony różnorodności biologicznej. Pokazuje również, jak ważne jest zrozumienie i szacunek dla dzikiej przyrody. Uświadamia nam, że kontakt z naturą to nie tylko przyjemne spacery po lesie, ale także spotkania z jej mniej oczekiwanymi mieszkańcami, co może wzbogacić nasze doświadczenia i wiedzę o świecie.
Symbolika i emocje
Wąż może być symbolem tajemnicy, przemiany i odrodzenia. Jego obecność na zdjęciu może budzić różne emocje - od strachu po fascynację. To, jak reagujemy na takie obrazy, mówi wiele o naszych własnych relacjach z naturą i naszej gotowości do zrozumienia jej złożoności."
Cytat z admin data 13 listopada, 2024, 4:45 pmAnna C. "W zabieganym świecie warto po prostu odetchnąć głęboko na długiej leśnej ścieżce, życie od razu staje się prostsze i piękniejsze. Łączność z naturą nie musi być skomplikowana, wystarczy spacer, otwarte oczy, uszy, umysł i serce."
Anna C. "W zabieganym świecie warto po prostu odetchnąć głęboko na długiej leśnej ścieżce, życie od razu staje się prostsze i piękniejsze. Łączność z naturą nie musi być skomplikowana, wystarczy spacer, otwarte oczy, uszy, umysł i serce."
Dodane pliki: